Herfst knutselen met kastanjes, eikels en dennenappels

Deel deze TIPS!

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en dennenappels. Een leuk idee om de komende donkere dagen creatief door te brengen met je kind. Met handig stappenplan om de leukste dieren van kastanjes, eikels en dennenappels te maken samen met je kind. 

 

De herfst is aangebroken en dat betekend dat de natuur zich langzaam maar zeker voorbereidt op de koudere maanden. Kastanjes, eikels en denneappels zijn volop te vinden en kunnen een prachtige basis vormen voor de meest uiteenlopende herfstknutsels.

Ga je liever aan de slag met pompoenen? Lees dan snel mijn artikel:  Herfst knutselen met pompoenen (lantaarn maken)

Of maak een leuke lampion (al dan niet voor Sint-Maarten). Makkelijk en stap voor stap uitgelegd in het artikel: ‘Zelf lampionnen maken’ met speciaal voor de jongens een voetballampion en voor de meiden een bloemenlampion

 

Herfstknutsel met kastanjes en eikels: de dierentuin

Niet alleen geschikt om eenmalig te maken, maar vooral ook bedoelt om na het knutselen lekker mee te spelen.

Benodigheden

Kastanjes

Eikels

Tandenstokers

Sateprikkers

Vilt

Zwarte stift

Eventueel veren

Lucifers

Restjes wol

Zo ga je te werk:

  1. Leeuw maken

Neem een dikke kastanje als lijf en bevestig hierop een kleinere kastanje als kop (met behulp van een ingekorte tandenstoker). Let hierbij op dat het lichte gedeelte als gezicht gebruikt gaat worden. De poten bestaan uit lucifers zonder kop. Manen en staart worden op het vilt getekend, uitgeknipt en geplakt.

  1. Olifant

De olifant wordt als volgt gemaakt: halveer 2 eikels en gebruik de 4 helften als poten. Stop hierin lucifers en bevestig daarop een dikke kastanje als lijf. Aan het lijf word teen kanstanje geprikt, dat is het hoofdje. Oren en slurf worden gemaakt van vilt. De slagtanden worden weerzijds gemaakt van tandenstokers (let wel op bij kleine kinderen ivm de punt).

  1. Slang

De slang wordt gemaakt door eikels onderling te verbinden met tandenstokers die voor extra stevigheid geplakt dienen te worden. De tong kan men dan weer maken van vilt.

  1. Egel

De egel bestaat simpelweg uit 1 kastanje met bovenop geprikt tandenstokers (let op met kleine kinderen), de ogen kunnen van vilt gemaakt worden.

  1. Paard

De basis zijn vier halve eikels die de hoeven voorstellen. Hierop worden tandenstokers geprikt waarop in het midden 1 grote kastanje komt. Een tandenstoker schuin naar voren en boven en daarop een kleine kastanje en het paard heeft een kop. De manen en staart kunnen van wol gemaakt worden.

Hiermee kan eindeloos gevarieerd worden: zo kan men een heuse struisvogel maken met veren, maar evengoed kan men kinderen fantasie dieren laten maken. De dierentuin wordt afgemaakt door hekjes  te maken van takken. Wie het helemaal leuk wil maken: neem een grote houten plaat, bedek deze met mos (hoeft niet plat, hiermee kan men ook bergen nabootsen), plaats verschillende hekken van takken en de dieren hebben ieder een eigen plekje.

 

Herfstknutsel met kastanjes en eikels: poppetjes

Leuk in combinatie met de eerder beschreven dierentuin, maar kunnen natuurlijk eveneens apart gemaakt worden.

Benodigheden:

Kastanjes

Eikels

Eikeldoppen

Zo ga je te werk

De mannetjes worden voornamelijk in elkaar gezet met kastanjes (lijf en hoofd) en eikels als handen en voeten, verbonden met tandenstokers. Kleine poppetjes krijgen een muts van eikeldoppen, grote poppetjes (bijvoorbeeld meerdere kastanjes als lijf) kunnen van een vilten of papieren muts worden voorzien. Het gezicht kan men op het lichte gedeelte van de kastanje tekenen. Hierbij geldt wederom: laat kinderen zelf aan de slag gaan, zij zijn vaak rijkelijk gezegend met een hoop fantasie en kunnen derhalve vaak de mooiste poppetjes bedenken.

Herfstknutsel met dennenappels: uilen

Behalve kastanjes en eikels zijn dennenappels in de herfst makkelijk te vinden en te gebruiken voor allerlei knutseldingetjes. Een voorbeeld hiervan zijn deze twee uilen.

Benodigheden

Dennenappels (4 stuks: 2 grote en 2 kleine)

Vilt

Een stuk boomschors

Zo ga je te werk:

  • Maak twee inkervingen in de boomschors waarop de uilen moeten zitten
  • Teken op het vilt de ogen, oren, vleugels en snavel, knip uit en plak op de twee kleinere dennenappels (plak aan de onderkant (vlakke kant)
  • Plak de dennenappels op elkaar en wel zodanig dat de vlakke kanten naar voren wijzen

Ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan met kastanjes, eikels en dennenappels, hieronder nog enkele foto’s:

 

Wat doe jij in de herfst? Verzamel je ook kastanjes, eikels en dennenappels om ermee te knutselen?

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en dennenappels
5 (100%) 1 vote

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en dennenappels by
Deel deze TIPS!