Tomatenketchup snel en makkelijk zelf maken

Deel deze TIPS!

Tomatenketchup snel en makkelijk zelf maken. Ketchup is eenvoudig zelf te maken, zonder veel moeite. Maak je eigen tomatenketchup, zonder toegevoegde E-nummers. Recept om gezonde ketchup zelf te maken met heerlijke variatietips om nog meer te genieten

 

Ingrediënten

1 kg Tomaten

150 g Uien

100 ml Wijnazijn (of balsamico)

50 g Suiker

1 theelepel Zout

1 theelepel Paprikapoeder (mild)

Peperkorrels grof gemalen (of witte peper)

1 mespuntje gemalen kruidnagel

1 theelepel Tabasco (mag natuurlijk ook minder)

Voorbereiding

Zorg dat je voldoende glazen potjes of flesjes in huis hebt, met een goed sluitende deksel. Alvorens te beginnen moeten de potjes of flesjes gesteriliseerd worden.

Steriliseren van glazen potten of flessen gaat als volgt:

Maak de glazen potjes of flesjes schoon in een heet sopje met afwasmiddel en spoel met heet water na. Doe wat soda in de pot en de deksel en giet er kokend water op en laat 5 minuten staan of plaats de potjes in een pan met kokend water waaraan soda toegevoegd is. Afspoelen met kokend water. Laat ondersteboven goed uitlekken en drogen op een schone theedoek.

tomatenketchup zelf maken tomaten

Bereiding

1. Tomaten wassen en even onderdompelen in kokend water. Door het onderdompelen kan men met behulp van een scherp mes heel makkelijk de schil van de tomaten verwijderen. Behalve de schil moet ook de steelaanzet verwijderd worden.

2. Uien in kleine dobbelsteentjes snijden.

3. Tomaten in vieren delen en vervolgens in een pan doen, samen met de resterende ingrediënten (uien, wijnazijn, suiker, zout, paprikapoeder, peperkorrels, kruidnagel en tabasco) zeker 45 min. Op laag vuurtje laten sudderen. Af en toe roeren zodat het geheel niet aanbrandt.

4. De ketchup moet voldoende ingedikt zijn. Kooktijd is vooral afhankelijk van de soort tomaat die gebruikt wordt. Om het indikken te bespoedigen, kan men  de deksel van de pan halen om het verdampen van overtollig vocht te bespoedigen.

5. Terwijl de ketchup nog heet is, met de staafmixer het geheel pureren en meteen in de gereed staande en gesteriliseerde glazen of flessen overschenken. Deksel snel dichtschroeven en 10 minuten ondersteboven laten afkoelen.

6. Eenmaal afgekoeld minimaal 2 weken lang laten trekken voor een lekkere smaak.

 

Extra tips bij het maken van de tomatenketchup

Zijn er teveel pitten in de ketchup? Dan kun je de ketchup, nadat deze van het vuur gehaald is door een zeef laten lopen,  in plaats van de ketchup te pureren, waardoor de pitten eruit gehaald worden.

 

 

Variatietips

Kerrie ketchup maak je eenvoudig zelf door kerrie toe te voegen tijdens het koken (tussendoor even proeven voor de juiste smaak).

Eveneens lekker: braad een teentje knoflook aan in twee eetlepels olijfolie alvorens de tomaten en andere ingrediënten toe te voegen.

Is de tomatenketchup nog te flauw van smaak of wil je gewoon iets andere ketchup, die nog gezonder is? De lijst ingrediënten kan aangevuld worden met kruiden zoals oregano en basilicum.

Wil je ook zelf je mayonaise maken? Lees dan het volgende recept: mayonaise eenvoudig zelf maken

 

Lees ook:

– Hoe maak je zelf honing mosterdsaus

– Maak je eigen ketchup

– Recept voor het maken van Thousand Island dressing

 Lekkere kerriesaus maken (vegetarisch recept)

– Uiensaus zelf maken

– Maak zelf remoulade saus

 

tomatenketchup zelf maken sauzen

Waardeer dit artikel

Tomatenketchup snel en makkelijk zelf maken by
Deel deze TIPS!