Duitse kerstkoekjes zelf maken

Deel deze TIPS!

Vind je Duitse kerstkoekjes ook zo lekker? Maak deze kerstkoekjes dan gewoon zelf. Niet alleen leuk om zelf te doen, maar vooral erg leuk om met kinderen te maken. Het uitsteken van de vormpjes en later versieren van de koekjes maken de Duitse kerstkoekjes bijzonder en lekker. Zelf Duitse kerstkoekjes maken met dit recept.

Duitse kerstkoekjes 014

Ingrediënten

Voor de koekjes (ongeveer 150 stuks, afhankelijk van de grootte van de vormen)
250 gr Roomboter
200 gr Suiker
100 gr Gemalen Amandelen (optioneel)
500 gr Bloem
4 Eieren
1 pak Vanillesuiker
Bakpoeder

Extra bloem voor het uitrollen van het deeg

Voor het glazuur

150 gr Poedersuiker
1-2 eetlepels Water of citroensap
Eventueel: cacao en kleurstof

Pure chocolade (optioneel)
Suikerstrooisel (optioneel)
Jam (optioneel)

Benodigdheden

Kom
Deegroller
Bakpapier
Bakblik
Uitstekers (koekvormpjes)

Duitse kerstkoekjes zelf maken

  1. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen, zodat het makkelijker is met kneden
  2. Bloem, bakpoeder, vanillesuiker en amandelen met elkaar mengenDuitse kerstkoekjes 001
  3. Rest van de ingrediënten (boter, suiker en eieren) toevoegen en tot deeg kneden (met de hand). Indien het deeg te droog is, dan een lepel melk toevoegenDuitse kerstkoekjes 002
  4. Aanrecht bestuiven met bloem en een deel van het deeg heel dun uitrollen
  5. Vormpjes uitsteken en op het met bakpapier beklede bakblik leggen (koekjes zetten uit!)Duitse kerstkoekjes 004
  6. Oven voorverwarmen op 175°C
  7. Koekjes op de middelste stand in de oven doen en in circa 10 minuten gaar bakken (tussendoor controleren: zodra onderkant beetje bruin wordt, zijn de koekjes klaar)
  8. Van het hele deeg koekjes bakken en alle kerstkoekjes goed af laten koelenDuitse kerstkoekjes 009
  9. Intussen kunnen de spullen voor het versieren klaar gezet worden. Glazuur pas maken als de koekjes voldoende afgekoeld zijn

 

Suikerglazuur zelf maken

Voor het versieren van de Duitse Kerstkoekjes wordt traditioneel gebruik gemaakt van glazuur. Hiervoor zeef je 150 gram poedersuiker met 1-2 eetlepels water of indien gewenst met citroensap. Goed roeren en het glazuur is gereed voor gebruik. Indien nodig iets meer water toevoegen.

Er kan ook chocoladeglazuur gemaakt worden: neem hiertoe iets minder poedersuiker en voeg 2 eetlepels cacao toe.

Liever gekleurde glazuur maken? Neem dan iet minder water en voeg al naar behoefte wat voedingskleurstof (druppels of pasta) toe.

Eveneens lekker: maak wat echte chocoladeglazuur. Neem hiervoor 100 gr pure chocolade en smelt deze au bain marie in een warmwaterbad. De koekjes kunnen hiermee bestreken worden, maar ook (half) in ondergedompeld worden.
In Duitsland eet men ook graag gevulde kerstkoekjes: neem hiertoe wat jam, smeer een dun laagje op een koekje en dek het af met een ander koekje dat dezelfde vorm heeft.

De koekjes kunnen naar hartenlust versierd worden, waarbij oneindig gecombineerd kan worden in  glazuur, glazuur met andere versieringen waaronder suikerwerk, kleine smarties en alles wat je zelf lekker en leuk vindt.
De Duitse kerstkoekjes luchtdicht op een koele plaats bewaren. Ze zijn minimaal 1 week houdbaar.

Duitse kerstkoekjes 012Duitse kerstkoekjes 010

Waardeer dit artikel

Duitse kerstkoekjes zelf maken by
Deel deze TIPS!

Comments are closed.