Boter amandel plaatcake

Deel deze TIPS!

Recept voor het maken van heerlijke boter amandel plaatcake. Geef je een feestje of verwacht je een aantal mensen voor een presentatie? Maak dan eens deze heerlijke plaatcake met boter amandelen. De cake is lekker zoet en het recept is voldoende voor ongeveer 25- 30 stukken cake, natuurlijk afhankelijk van het formaat van de plakken. Waar wacht je op? Maak de boter amandel plaatcake direct.

Boter amandel plaatcake

Benodigdheden

–          Rechthoekige bakplaat

–          Kom

–          Pan

–          Lepel

–          Groot mes

–          Bakpapier

–          Handmixer

 

Ingrediënten

3 Eieren

200 gr Schmand (zure room)

400 gr Suiker

600 gr Bloem

1 pakje Bakpoeder

165 gr Boter

4 Eetl Melk

200 gr Suiker

200 gr Geschaafde amandelen (amandelschaafsel)

 

Bereiding boter amandel plaatcake

Nog een kleine tip voordat je aan de slag gaat: woon je in de buurt van de Duitse grens of ga je toevallig op vakantie naar Duitsland: stap dan eens de Aldi of Lidl binnen, want over het algemeen zijn alle bakbenodigheden in Duitsland vele malen goedkoper. Dat geldt zeker vor noten, amandelen enz. Je vindt de noten ook in de meest uiteenlopende variëteiten: van hele noten met of zonder schil tot fijn gemalen als meel (bijvoorbeeld amandelmeel).

In de lijst van ingrediënten staat ook Schmand. Dit is een melkproduct met een hoog vetgehalte en kan vergeleken worden met zure room (mocht je geen Schmand kunnen vinden). Ik had geluk en heb Schmand van het merk Naarman gekocht, maar zoals gezegd: zure room is een perfecte vervanger en zorgt voor dezelfde smaak.

schmand

In tegenstelling tot de meeste recepten voor plaatcake is deze gemaakt zonder gist, waardoor de structuur luchtiger is en meer weg heeft van een echte cake. Dit maakt de boter amandel plaatcake nog een stuk lekkerder.

 

Bereiding boter amandel plaatcake

We beginnen met de bereiding van het deeg:

  1. Doe de eieren, suiker, bloem, Schmand (zure room) en bakpoeder in de kom en mix het geheel met de handmixer. Het deeg is niet heel erg vloeibaar dus houd dit in de gaten.Boter amandel plaatcake deeg
  2. Neem de bakplaat en plaats hierop een vel bakpapier
  3. Strijk het beslag uit over de met bakpapier beklede bakplaat. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van mijn handen, omdat het deeg redelijk vast is en vervolgens alles glad gestreken met behulp van een gewoon mesBoter amandel plaatcake deeg op bakplaat
  4. Verwarm de oven voor en plaats de plaat in het midden van de oven en bak de cake op 175˚C in het midden van de oven

Terwijl de cake een beetje gaar gebakken wordt, maak je het boter amandel mengsel:

  1. Zet de pan op het vuur en laat de boter, suiker (200 gr) en melk smelten. Doe dit op een laag vuurtje en blijf roerenBoter amandel plaatcake suiker caramel laag
  2. Voeg aan dit mengsel ten slotte de geschaafde amandelen toe. Goed en vooral voorzichtig onder roerenBoter amandel plaatcake caramel met amandelen
  3. Haal de cake uit de oven en verdeel het boter amandel mengsel over de cakeBoter amandel plaatcake niet gaar
  4. De cake wordt vervolgens weer terug in de oven geplaatst en nog eens ongeveer 10 minuten lang gebakken
  5. Als je het goed doet dan carameliseert de bovenlaag ietwat en krijgt deze een mooie lichtbruine kleur

Let op: het is heel verleidelijk om direct te proeven, maar je kunt je lelijk verbranden aan het caramel mengsel. Het lekkerst is de cake als deze afgekoeld is en even in de koelkast heeft gestaan.  Heerlijk in combinatie met een bakje koffie en zoals reeds eerder gezegd: ideaal voor een feestje of als traktatie!

Boter amandel plaatcake
5 (100%) 1 vote

Boter amandel plaatcake by
Deel deze TIPS!